Siirry pääsisältöön

Aika käy - kello kuluu

Kukaan ei tästäkään varoittanut. Halaistua sanaa ei tästä puhuttu ympäristö-opin tunnilla. Sinä opettaja Anttonen, luulitko hyvinkin evästäväsi oppilaitasi tulevaa elämää varten?

*

"Kellojen katselu näyteikkunoissa on mukava tapa kuluttaa aikaa."

*

Kun täytät neljäkymmentä, viikot, kuukaudet, vuodet kiitävät nopeasti ohi. Kun olit nuori tunnit ja minuutit matelivat - miten monina iltapäivän oppitunteina tulikin kaihoten tuijotettua ulos ja kelloa, joka näytti jämähtäneen paikoilleen.

Tosin nykyään nuoretkin näyttävät kipuilevan asian kanssa:

"Minä olen vasta 19-vuotias ja kriiseilen jo nyt! Ryppyjäkin on, etenkin silmien ympärillä! Ja muutenkin tuntuu että kohta olen jo liian vanha tekemään mitään kivaa."

*

Sanotaan että ajan kulumisen näkee lapsissa ja niin sen tosiaan näkee. Ajan kulumisen kiihtymisenkin näkee. Yhtäkkiä lapsi jonka vielä vähän aikaa sitten veit kantamalla sohvalta omaan sänkyyn, onkin aivan liian pitkä syliin nostettavaksi. Et voi kun ihmetellä mihin vuodet katosivat.

Toinen keino yrittää hahmottaa ajan kulumista ovat suuret onnettomuudet jotka jäävät mieleen. En ollut eilen uskoa korviani kun kuulin että kaksoistornien romahduksesta oli kulunut jo seitsemän vuotta!




Estonian onnettomuudestakin on kulunut jo aika huikonen (28.9.1994), mutta kuka muistaa Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen?

Minä muistan...

*

Kaksi huomiota:

1) Kun muistelee tilannetta missä oli kun isot onnettomuudet tapahtuivat, huomaa että ihmeen vähän sitä loppujen lopuksi on muuttunut. Tuntuu että olen hyvin lähellä sitä pikkupoikaa, joka ei voinut uskoa todeksi, että yksi räjähdys voi hävittää kymmeniä ihmisiä. Enää ei vain ole äitiä vieressä jolta kysyä kysymyksiä joihin ei ole vastauksia.

Olen myös edelleen hyvin lähellä sitä nuorta isää, joka kävi herättämässä vaimonsa lukiessaan tekstiteeveestä Estonian onnettomuudesta.

Lisääntynyt tieto ja kokemukset eivät näyttäisi muuttavan ihmistä juurikaan. Ehkä minusta ei tulekaan katkeraa vanhusta jos oikein pinnistän, vaan kykenen edelleen säilyttämään sisälläni sen pikkupojan, joka katseli savuavia raunoita mustavalkoisesta televisiosta ja kyseli äidiltään saamatta tyhjentäviä vastuksia ja joutui asiantilan hyväksymään.


2) Ajan kulumisen merkitys kasvaa sen käydessä vähiin. Seitsemänkymmentä täyttänyt sukulaiseni ihmetteli, miten nopeasti kaikki oli käynyt - tarkoittaen mennyttä elämäänsä. Huomio sai hänet mietteliääksi. En tohtinut kysyä mitä hän mahtoi pohtia. Harmittiko jokin?

Olisi tärkeää osata ottaa ilo irti omasta elämästä silloin kun olet vielä terve. Olisi keskityttävä hyviin asioihin ja nähtävä ne, vaikka huolia olisikin, työhuolet painaisivat tai laskujen maksut tuppaisivat viivästymään.

Mutta moniko siinä onnistuu. On niin helppo kirota kengännauhoja jotka tuon tuosta on kumarruttava solmimaan - ja olla näkemättä hienoa syyskeliä, jonka maassamme vallitseva korkeapaine on tänäänkin tuonut osaksemme.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Timolla oli kymmenen lehmää

(Navetta Blues) novelli Se atrain oli talon vanhaa perua. Sepän tekemä, jostain 1800-luvulta. Se oli siinä penkillä ja minä huomasin sen kun välttelin katsomasta niitä papereita, joita pöytä oli täynnä ja joihin piti kohta tarttua kun kaikki piti jakaa kahteen. - Saanko minä tuon atraimen, kysyin? - Mitä sinä sillä, se kysyi? - Tuli vaan mieleen, mutta voit sinäkin sen ottaa jos haluat, vastasin. - Ei, ei, ota vain. Entäs äyskäri ja katiska – ja tallin takana se vanha muikkuverkko? Haluatko nekin? - Sinä keljuilet. Ei tehnyt mieli jatkaa mutta sitten vain jatkoin: - Tuo atrain oli ensimmäinen esine jonka näin tullessani tähän taloon, kun se roikkui tuolla eteisen seinällä. Jotenkin se jo heti kertoi että tähän oli hyvä tulla. Timo ei vastannut mitään, näin että se puri hammasta. Siitä oli viisi vuotta, pieni ikuisuus. Timolla oli kymmenen lehmää, traktori, navetta ja uusi rantasauna, kanoja, kukko, peruskorjattu rintamamiestalo sekä joitakin piharakennuksia ja minä ajattelin että mikä

Nähty on

Joulunpyhinä on tullut urakoitua. Olen katsellut toistakymmentä elokuvaa. Teemoina Jack Lemmon, 60 - 70 -luku ja Sidney Poitier. Avanti! ohj. Billy Wilder - Jostain syystä olen näiden 60-70 -luvun elokuvien harras harrastaja. Se tarkoittaa että vähän huonompikin leffa menee. Erityisesti minua viehättää ajankuva: kaupunkikuva, autot, jopa vaatetus - kuvassa on siis nähtävää silloinkin, kun päähenkilön edesottamukset eivät tunnu niin kiinnostavilta. Näiden suurin heikkous nykyelokuviin nähden on ääni. Silloisista äänityksistä puuttuu sekä ylä- että alapää ja kaikenmoiset pienet yksityiskohdat, jotka tekevät tämänpäivän elokuvista niin vaikuttavia kuin ne ovat. Äänen vaikutus katsomistapahtumaan on helppo unohtaa, mutta yhtä helppo se on myös todentaa. Jos kauhuelokuva pelottaa liikaa, ei tarvitse kuin pistää äänet pois. Ei pelota enää. Avantissa näkyy taas se miten ääripäät tuottavat draamaa ja tässä tapauksessa myös komediaa. Tässä näitä ääripäitä edustavat kuolema ja rakkau

Kun Tallila paloi

Kotiseudun historiaa: Suolahti - Äänekoski Kesällä 1933 15-vuotias Olavi Viljakainen ei herännyt Helanderin Kallen huutoon, vaikka se oli kuulunut Suolahden veturitalleille asti, kun Eemil Kumpunen oli aamuhämärissä menossa lämmittämään veturia. Tallila palaa, oli Kalle huutanut! Eikä hän herännyt niihin laukauksiinkaan jotka ammuttiin aivan hänen ikkunan takana, jotta talonväki saataisiin havahdutettua siihen tosiasiaan, että talo oli tulessa. Vasta kun joku koputti ikkunaan Tallilan kamarissa nukkunut Olavi heräsi ihmetellen miksi hänet pyhäaamuna herätettiin näin aikasin. Yrittäessään ovesta ulos hän huomasi, että sitä kautta ei ulos enää päässytkään, eteinenkin oli jo tulessa. Ikkunan kautta hän pääsi pakenemaan. Vain liivin ja vanhan taskukellonsa hän ehti siepata ja heittää ulos ikkunasta ennen täpärää pakoaan, muu omaisuus jäi tulen vangiksi. Palo oli saanut alkunsa karjakeittiön piipusta pärekatolle lentäneestä kipinästä. Navetasta tuli levisi aittoihin ja