Siirry pääsisältöön

Vuoden 1908 kohtalokas kokeilu

Kotiseudun historiaa:Suolahti - Äänekoski


osa 2


1900 -luvun ensimmäinen vuosikymmen oli levotonta aikaa Suomen teollisuuspaikkakunnilla. Teollistuminen oli vasta pääsemässä vauhtiin, mutta työväki heräsi jo penäämään oikeuksiaan. Äänekoskella oli ollut rauhallisempaa eikä työväki ollut lakkoillut, mutta marraskuussa 1908 rävähti.


Lakon aikaan tehtaalle töihin palanneet työntekijät joutuivat eroamaan työväenyhdistyksestä. Yhdistyksessä koettiinkin tämän vuoksi varsinainen jäsenkato. Etenkin naiset olivat olleet haluttomia lakkoilemaan, mistä syystä naisosaston toiminnan sanotaan hiipuneen kokonaan.

Työnantajan jyrkät toimet herättivät pahaa verta. Monet joutuivat tapauksen johdosta muuttamaan pois paikkakunnalta. Monet lähtivät amerikkaan asti, kuten Otto Leinonen.

Hän oli asunut isänsä kanssa tehtaan asunnossa Hiskinmäellä. Osallistuttuaan lakkotouhuihin, hän oli joutunut työnantajan mustalle listalle ja häntä kiellettiin palaamasta kotiinsa. Uhattiin että isäkin joutuisi lähtemään niin tehtaalta kuin kodistaan, mikäli hän ei tottelisi. Jonkin aikaa Leinonen kävi salaa nukkumassa kotonaan ja vietti päivät Suolahdessa ja missä sattui. Lopulta hän lähti merten taa.

Lakko ei johtanut pysyviin muutoksiin työajassa vaan koeluontoisesta 8 -tuntisesta työvuorosta palattiin normaaliin 12 -tunnin vuoroon. Kahdeksan tunnin työaika toteutui vasta v. 1917 eduskunnan päätöksellä.


August Laaksosen rooli

August Laaksonen toimi vuoden 1908 lakon aikaan Äänekosken tehtaan paperimestarina. Välskärin koulutuksen saaneen Laaksosen tehtäviiin kuului tuon toimen ohella tehtaanväen sairaanhoito, minkä lisäksi sairaat koko pitäjän alueelta tulivat hänen luokseen. Olihan lähin lääkäri hankalien kulkuyhteyksien takana Jyväskylässä.

Asemansa vuoksi hän kuului lakon aikaan työnantajan leiriin. Hän oli se joka otti ensimmäisen lämmitysvuoron lakon alettua, sillä tehtaan kattiloita ei voitu päästää jäätymään.

Lakkolaiset jupisivat hänen selkänsä takana kun hän meni tehtaalle, mutta nyrkit pysyivät taskuissa. Se olikin onni, sillä hän kantoi mukanaan käsiasetta. Juuri hänelle poliisipäällikkö oli antanut luvan myös käyttää asettaan, mikäli hänen työntekoaan yritettäisiin estää tai hänen päälle käytäisiin.

Hän toimi kartonkikoneen käyttäjänä ja oli mukana järjestelemässä tehtaan lakon aikaista käynnistystä, joka vähän kerrassa ja vaikeuksien kautta onnistuikin. Tilannetta helpotti se etteivät naiset osallistuneet lakkoon.

Vaikka Laaksosen rooli oli keskeinen siinä että työväen vaatimukset kahdeksan tunnin työajasta valuivat tyhjiin, olisi lyhyempi työaika koitunut hänenkin onnekseen. Vielä vanhoilla päivilläänkin hän nimittäin nimesi 20-vuotisen Äänekoskella oloaikansa suurimmaksi hankaluudeksi juuri sen, että yletön työmäärä väsytti hänet ja koetteli liikaa hänen "hermojaan".

Hän kun joutui ruokatunneilla ja 12:n tunnin työvuoron päätteeksi hoitamaan vielä paikkakunnan sairaatkin.

Äänekosken merkkimies Kalle Piilonen takasi lainan, jonka avulla itsensä työllä uuvuttanut tuolloin 48 -vuotias August Laaksonen pääsi muuttamaan pois paikkakunnalta ja uuden elämän alkuun.


Jukka Halttunen

Lähde: Vanhan Äänekosken kotiseutuyhdistyksen arkisto


Kuva: Äänekoski Oy:n työväkeä 1900 -luvun alussa.

Kuva: http://intra.aanekoski.fi/100v/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Timolla oli kymmenen lehmää

(Navetta Blues) novelli Se atrain oli talon vanhaa perua. Sepän tekemä, jostain 1800-luvulta. Se oli siinä penkillä ja minä huomasin sen kun välttelin katsomasta niitä papereita, joita pöytä oli täynnä ja joihin piti kohta tarttua kun kaikki piti jakaa kahteen. - Saanko minä tuon atraimen, kysyin? - Mitä sinä sillä, se kysyi? - Tuli vaan mieleen, mutta voit sinäkin sen ottaa jos haluat, vastasin. - Ei, ei, ota vain. Entäs äyskäri ja katiska – ja tallin takana se vanha muikkuverkko? Haluatko nekin? - Sinä keljuilet. Ei tehnyt mieli jatkaa mutta sitten vain jatkoin: - Tuo atrain oli ensimmäinen esine jonka näin tullessani tähän taloon, kun se roikkui tuolla eteisen seinällä. Jotenkin se jo heti kertoi että tähän oli hyvä tulla. Timo ei vastannut mitään, näin että se puri hammasta. Siitä oli viisi vuotta, pieni ikuisuus. Timolla oli kymmenen lehmää, traktori, navetta ja uusi rantasauna, kanoja, kukko, peruskorjattu rintamamiestalo sekä joitakin piharakennuksia ja minä ajattelin että mikä

Nähty on

Joulunpyhinä on tullut urakoitua. Olen katsellut toistakymmentä elokuvaa. Teemoina Jack Lemmon, 60 - 70 -luku ja Sidney Poitier. Avanti! ohj. Billy Wilder - Jostain syystä olen näiden 60-70 -luvun elokuvien harras harrastaja. Se tarkoittaa että vähän huonompikin leffa menee. Erityisesti minua viehättää ajankuva: kaupunkikuva, autot, jopa vaatetus - kuvassa on siis nähtävää silloinkin, kun päähenkilön edesottamukset eivät tunnu niin kiinnostavilta. Näiden suurin heikkous nykyelokuviin nähden on ääni. Silloisista äänityksistä puuttuu sekä ylä- että alapää ja kaikenmoiset pienet yksityiskohdat, jotka tekevät tämänpäivän elokuvista niin vaikuttavia kuin ne ovat. Äänen vaikutus katsomistapahtumaan on helppo unohtaa, mutta yhtä helppo se on myös todentaa. Jos kauhuelokuva pelottaa liikaa, ei tarvitse kuin pistää äänet pois. Ei pelota enää. Avantissa näkyy taas se miten ääripäät tuottavat draamaa ja tässä tapauksessa myös komediaa. Tässä näitä ääripäitä edustavat kuolema ja rakkau

Kun Tallila paloi

Kotiseudun historiaa: Suolahti - Äänekoski Kesällä 1933 15-vuotias Olavi Viljakainen ei herännyt Helanderin Kallen huutoon, vaikka se oli kuulunut Suolahden veturitalleille asti, kun Eemil Kumpunen oli aamuhämärissä menossa lämmittämään veturia. Tallila palaa, oli Kalle huutanut! Eikä hän herännyt niihin laukauksiinkaan jotka ammuttiin aivan hänen ikkunan takana, jotta talonväki saataisiin havahdutettua siihen tosiasiaan, että talo oli tulessa. Vasta kun joku koputti ikkunaan Tallilan kamarissa nukkunut Olavi heräsi ihmetellen miksi hänet pyhäaamuna herätettiin näin aikasin. Yrittäessään ovesta ulos hän huomasi, että sitä kautta ei ulos enää päässytkään, eteinenkin oli jo tulessa. Ikkunan kautta hän pääsi pakenemaan. Vain liivin ja vanhan taskukellonsa hän ehti siepata ja heittää ulos ikkunasta ennen täpärää pakoaan, muu omaisuus jäi tulen vangiksi. Palo oli saanut alkunsa karjakeittiön piipusta pärekatolle lentäneestä kipinästä. Navetasta tuli levisi aittoihin ja