Siirry pääsisältöön

Silvo Sokka - pilvien veli


 Silvo Sokan jonka tempaus lokakuussa 1948 sai kansainvälisen lehdistön huomion.

Mitä tapahtui?

Kuopiolainen Silvo Sokka lähti ajamaan polkupyörällään riideltyään vanhempiensa kanssa, jotka toivoivat että toimeton poika ryhdistäytyisi ja menisi töihin. Töitähän sodan jälkeen oli sotakorvausten ansiosta kaikille halukkaille tarjolla, joten paine Silvoa kohtaan lienee ollut jonkinmoinen.

Silvo siis päätti hävitä paikalta ja suuntasi polkupyörällään urheasti Ruotsiin, mutta väsähti jo Suonenjoella.
Hämätäkseen mahdollisia etsijöitään (ja ehkä myös viehtymyksestä tarinankerrontaan), hän oli lähettänyt paikallislehden toimitukseen itse väsäämänsä, mutta saksalaisinsinöörin nimissä tehdyn tarinan suihkumoottorilla varustetusta itsetehdystä raketista, jonka lentomatkan aikaisessa räjähdyksessä lahjakas Silvo-poika, "pilvien veli", oli muka kuollut.
Nyt Suonenjoella uupumuksen yllättäessä, tämä lehden toimitukseen lähetetty tarina nousikin ongelmaksi ja nolon kotiinpaluun välttääkseen, Silvo upotti pyöränsä järveen, kasteli itsensä ja kävi makaamaan järvenrantaan, mistä hänet löydettiin. Löytäjilleen Silvo jatkoi lehdelle lähettämäänsä tarinaa raketista, jonka kyydistä hän oli muka järveen pudonnut.
Lehdessä julkaistu tarina alkoi elää omaa elämäänsä ja levisi nopeasti kansainväliseksi uutiseksi, mikä oli suoranainen ihme, kun ottaa huomioon sen aikaisen suht kehittymättömän joukkotiedotuksen ja sen että muitakin uutisia oli maailmalla tarjolla.
Toimittajat ulkomaita myöten ryntäsivät Kuopioon haastattelemaan Silvo-parkaa, joka muutaman päivän ajan onnistuikin pitämään kiinni tarinastaan ja huijaamaan kaikkia, mutta lopulta hän murtui poliisin kuulusteluissa ja tunnusti keksineensä koko jutun.
-



-
1948

Vuosi 1948 oli Suomessa jännittävää aikaa. Tuona vuonna käytiin eduskuntavaalit ja huhuttiin kommunistien vallankaappauksesta. Ensimmäiset vaalit sodan jälkeen vuonna 1945 olivat osoittaneet kommunistien olevan vahvassa nousussa.
Kommunistit ottavat käsiinsä vallan Tsekkoslovakiassa. Hertta Kuusinen suosittaa puheessaan Suomelle Tsekkoslovakian tietä.
YYA-sopimus allekirjoitetaan Moskovassa.
SKDL ja SKP järjestävät mielenosoituskokouksen Hakaniemen torilla Paasikiven erottaman ministeri Leinon puolesta (osallistuu noin 100 000 työläistä).
Sotakorvauksia maksellaan. Nevostoliitto puolittaa Suomen jäljellä olevat sotakorvaukset 147 milj. dollarista 73,5 milj. dollariin.
Kommunisteille vaaleissa murskatappio, demarit pitivät asemansa Jo riittää!-kampanjallaan.
Neuvostoliitto jättää Suomen ulkominosteriölle nootin, jossa kiinnitetään huomiota Suomessa harjoitettavaan Neuvostoliitolle vihamieliseen propagandaan.

-
-

-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Timolla oli kymmenen lehmää

(Navetta Blues) novelli Se atrain oli talon vanhaa perua. Sepän tekemä, jostain 1800-luvulta. Se oli siinä penkillä ja minä huomasin sen kun välttelin katsomasta niitä papereita, joita pöytä oli täynnä ja joihin piti kohta tarttua kun kaikki piti jakaa kahteen. - Saanko minä tuon atraimen, kysyin? - Mitä sinä sillä, se kysyi? - Tuli vaan mieleen, mutta voit sinäkin sen ottaa jos haluat, vastasin. - Ei, ei, ota vain. Entäs äyskäri ja katiska – ja tallin takana se vanha muikkuverkko? Haluatko nekin? - Sinä keljuilet. Ei tehnyt mieli jatkaa mutta sitten vain jatkoin: - Tuo atrain oli ensimmäinen esine jonka näin tullessani tähän taloon, kun se roikkui tuolla eteisen seinällä. Jotenkin se jo heti kertoi että tähän oli hyvä tulla. Timo ei vastannut mitään, näin että se puri hammasta. Siitä oli viisi vuotta, pieni ikuisuus. Timolla oli kymmenen lehmää, traktori, navetta ja uusi rantasauna, kanoja, kukko, peruskorjattu rintamamiestalo sekä joitakin piharakennuksia ja minä ajattelin että mikä

Nähty on

Joulunpyhinä on tullut urakoitua. Olen katsellut toistakymmentä elokuvaa. Teemoina Jack Lemmon, 60 - 70 -luku ja Sidney Poitier. Avanti! ohj. Billy Wilder - Jostain syystä olen näiden 60-70 -luvun elokuvien harras harrastaja. Se tarkoittaa että vähän huonompikin leffa menee. Erityisesti minua viehättää ajankuva: kaupunkikuva, autot, jopa vaatetus - kuvassa on siis nähtävää silloinkin, kun päähenkilön edesottamukset eivät tunnu niin kiinnostavilta. Näiden suurin heikkous nykyelokuviin nähden on ääni. Silloisista äänityksistä puuttuu sekä ylä- että alapää ja kaikenmoiset pienet yksityiskohdat, jotka tekevät tämänpäivän elokuvista niin vaikuttavia kuin ne ovat. Äänen vaikutus katsomistapahtumaan on helppo unohtaa, mutta yhtä helppo se on myös todentaa. Jos kauhuelokuva pelottaa liikaa, ei tarvitse kuin pistää äänet pois. Ei pelota enää. Avantissa näkyy taas se miten ääripäät tuottavat draamaa ja tässä tapauksessa myös komediaa. Tässä näitä ääripäitä edustavat kuolema ja rakkau

Kun Tallila paloi

Kotiseudun historiaa: Suolahti - Äänekoski Kesällä 1933 15-vuotias Olavi Viljakainen ei herännyt Helanderin Kallen huutoon, vaikka se oli kuulunut Suolahden veturitalleille asti, kun Eemil Kumpunen oli aamuhämärissä menossa lämmittämään veturia. Tallila palaa, oli Kalle huutanut! Eikä hän herännyt niihin laukauksiinkaan jotka ammuttiin aivan hänen ikkunan takana, jotta talonväki saataisiin havahdutettua siihen tosiasiaan, että talo oli tulessa. Vasta kun joku koputti ikkunaan Tallilan kamarissa nukkunut Olavi heräsi ihmetellen miksi hänet pyhäaamuna herätettiin näin aikasin. Yrittäessään ovesta ulos hän huomasi, että sitä kautta ei ulos enää päässytkään, eteinenkin oli jo tulessa. Ikkunan kautta hän pääsi pakenemaan. Vain liivin ja vanhan taskukellonsa hän ehti siepata ja heittää ulos ikkunasta ennen täpärää pakoaan, muu omaisuus jäi tulen vangiksi. Palo oli saanut alkunsa karjakeittiön piipusta pärekatolle lentäneestä kipinästä. Navetasta tuli levisi aittoihin ja